Nigella

Nigella Rose

ANDEZİT NEDİR?

Magmanın yer kabuğu derinliklerinden yüzeye çıkarak, hızlı şekilde soğumasıyla oluşan volkanik bir kayaçtır. Yüzeyi soğumuş lavlarla kaplıdır. İçeriğinde bolca mineraller bulunur. Yapısı kristal ve camlardan oluşur. Basınç ağırlığı 800-900 kg/cm’dir.

ANDEZİT TAŞININ KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Genellikle; kaldırımlar, bordür uygulamaları, bahçe düzenlemeleri, dış cephe kaplamaları, parke uygulamaları, döşemeler, şömineler, şadırvanlar, pencere kenarları, çeşmeler, tretuvarlar, mezarlıklar, tarihi yapıların restorasyon uygulamalarında kullanılır.

ANDEZİT TAŞININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Sağlam ve dayanıklı bir yapıya sahip olan andezit taşı yıpranmaya karşı aşırı dayanıklıdır. Yazın serin, kışın sıcak tutma özelliğiyle inşaat sektörünün ilk tercihidir. İşlenebilir yapıya sahip olduğu için çeşitli motif ve figür çizme imkânı sunuyor.

Eflatun, mor, pembemsi renkleri çoğunlukla görülmesine rağmen, grimsi ve siyahın açık tonunda da rastlanabiliyor.

Kendi doğal renkleri olduğu için boyama ihtiyacı bulunmuyor. Renk solması yaşanmadığı, uzun yıllar dayandığı ve bakım maliyeti istemediği için ekonomik olarak avantajlıdır.

ANDEZİT OLUŞUMU

Andezitler, çeşitli işlemlerle birikimli plaka kenarlarında oluşturulur:

  • Peridotitin dehidrasyon erimesi ve fraksiyonel kristalizasyon.
  • Sedimant içeren sübvansiyonlu slab eritme.
  • Deplasman ya da püskürmeden önce ara rezervuarda felsik riolitik ve mafik bazaltik magmalar arasındaki magma karışımı.

ANDEZİT TAŞININ PARÇALANMASI VE RENKLERİ

Oluşum esnasında ilk yeryüzüne çıkan lavlar ilk soğuyan ve damar şeklini alarak alana yayılan taşlar haline geliyor. Yayılan taşlar blok olarak bütün halini alıyor. Bu taşların parçalanması ise depremler sayesinde gerçekleşiyor.

Parçalanmış halde bulunan blokların ağırlıkları ise yirmi ton ile yüz ton arasında olabilmektedir. Erken soğuyan bloklar çoğunlukla gri renkte bulunurlar. Bu nedenle en sağlam andezit taşları gri renkte olanlardır. Soğuma hızı azaldıkça renk kırmızıya dönmeye başlar. Andezit taşı zamanla deforme olmayan ve bozulmayan bir yapıya sahiptir.

ANDEZİT TAŞI NERELERDE ÇIKARILIR?

Andezit taşı başta Ankara, Çorum, Kayseri, Uşak gibi iller başta olmak üzere toplamda 55 ilde çıkarılmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir, Afyon, Konya, Çanakkale gibi illerde de kullanımı yaygındır. Belediyeler, mahalle, cadde, sokak, kaldırım ve yol gibi hizmetlerde dayanıklı ve kullanışlı oluşu açısından andezit taşını tercih etmektedir.

Birçok kullanım alanı olan andezit taşlarının diğer bir kullanım alanı da yapı sektörüdür. Isı yalıtımı özelliğiyle bilinen ve binalara doğal bir görünüm kazandıran andezit taşı, dış cephe kaplamaların da kullanılmaktadır. Tarihi yapıya sahip olan binaların onarılmasında da doğal taşlar tercih edilmektedir.

ANDEZİT TAŞI NASIL KESİLİR?

Andezit taşı nasıl kesilir sorusuna gelince öncelikle andezit taşı, ocaklardan çıkarılır ve kamyonlarla yakınlardaki işletmelere alınır. Küçük işletmelerde taşın kesiminde kullanılması için su havuzları bulunur. Su havuzlarından alınan su yardımı ile taşlar, özel makinelerde belirli ölçülere göre kalıp şeklinde kesilir, özel araçlarla istiflenir ve işlenmesi üzere fabrikalara gönderilir.

 ANDEZİT TAŞI NASIL DÖŞENİNİR?

Doğal renkleriyle ve yalıtım özelliğiyle andezit duvar kaplama ideal bir tercihtir. İstinat veya yapı duvarlarının kaplatılması istendiğinde kaliteli andezit taşı ile ustası bulunması önemlidir. Duvarların dekoratif ve güzel görünmesi taşın kalitesi kadar ustanın işçiliği de önemlidir.

Taş döşenecek zemini pürüzsüz hale getirilir. Usta zeminden başlayarak her taşa harcı tek tek sürerek yapıştırmaya başlanır. Burada önemli olan taşların çapraz ve iyi yapıştırılmasıdır. Usta, taşların uyumuna ve renk geçişlerine dikkat ederek yapıştırır.

ANDEZİT TAŞLAR İLE ÜRETİLEN ÜRÜNLER

Birçok farklı eleman olarak andezit taşları görmek mümkündür. Bunlardan bazıları;

  • Döşeme taşları
  • Duvar kaplama plakaları
  • Kaldırım plakaları
  • Bordür ve bordür kenarı su olukları vb.

ANDEZİT TAŞLARININ KULLANIM AVANTAJLARI

  • Kaymaz bir malzemedir.
  • Isı kaybını önlediğinden duvar kaplaması olarak kullanıldığında yazın serinliği korur ve kışın ısı kaybını önler.
  • Boyamaya gerek yoktur ve farklı renklerde bulunup rengini kaybetmez.
  • Aşınmaya dayanıklı bir malzemedir.
  • Doğal bir taştır ve oldukça dayanıklıdır.
  • Kaymama özelliğinden dolayı ıslak zeminlerde kullanım avantajı sağlar.
  • Isı farklılıklarından etkilenme oranı azdır.
  • Farklı işlemlerden geçerek cilalı veya cilasız olarak dekoratif özellik katılabilir.