LIGHT DESERT ROSE

Oniks diğer mermerlere göre oluşumu ise soğuk kaynak sularında bulunan kalsiyum karbonatın çökelmesi ile oluşan kayaçlar olarak ortaya çıkmasıdır. Diğer mermer türlerinin oluşumu ile karşılaştırıldığında; oniksi oluşturan sular içerik bakımından daha fazla madeni tuz içermekte ve çökelme işlemi ise daha yavaş gerçekleşmektedir. Bu şartlarda oluşan taş ise; kristalize, yoğun ve oldukça saydam olmaktadır. Saydam ve kristalize yapıları ile diğer mermer türlerinden ayrılırlar. Oniks, saydam yapısı ile ışığı geçirebilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle dekorasyon ve mimari amaçlı kullanılmaya da elverişlidir. Renk olarak genellikle beyaz, yeşil, sarı ve kırmızı olarak bulunurlar.

Onyx, ışık geçirgenliği ve az sayıda üretimi nedeniyle genellikle ,iç mekan tasarım uygulamalarında kullanılmaktadır. Kendine has dekoratif yapıları ile genellikle toplu kullanım alanlarının lobi ve fuayelerinde görsel zenginlik vermesi için ışıklandırılarak uygulanmaktadır. Diğer dar mekan kullanım alanları arasında banko alın ve kenar kaplamalarında, otel resepsiyon masaları olarak dizayn komple metal iskelet üzerinde kaplamalarda ve ahşap kombinasyonlarda kullanılmaktadır. Yunanlılar, Eski Mısırlılar ve Romalılar tarafından tapınaklarında, saraylarında hatta tahtlarının yapımında da kullandıkları keşiflerde ve tarihi yapılardada görülmüştür. Onyx birçok İslam ülkesinde cami sütunları yapımında da kullanılmıştır.

Onyx, renkli yapıları itibariyle dekoratif olarak tabak, çanak, mini heykeller, el işi oyma objelerde, kişisel özel takılarda, masa, sehpa yapımlarında hatta dünyada özel ve sayılı üretilen İngiliz devi araba üreticisi Rolls Royce firmasının araçlarında iç tasarımları için kapı kollarında ve konsol döşemelerinde dahil kullanılmaktadır. Onyx  soğuk su kaynaklarında bulunan kalsiyum karbonatın çökmesiyle oluşan bir kayaç türevidir. Evinizde ışıltılı mermer döşeme stilleri yaratmak konusunda mahir bir taştır.

Oniks içeriğinde çok yüksek ölçüde silisyum mineralleri bulundurur. Bu yapısı ile birlikte diğer mermerlerden farklı bir özelliğe sahiptir. Çünkü soğuk su kaynaklarından kalsiyum karbonat çökeldikten sonra kayaçlar oluştuğunda bu mermer ortaya çıkar. Klasik olarak bilinen diğer mermer türlerinin temas ettiği su kaynaklarına göre oniks daha fazla madeni tuz bulunan ve çökelme yaşanan kaynaklar ile temas etmektedir. Bu nedenle oluşumu daha yavaş gerçekleşen bu doğal taş, hem kristalize hem de çok saydam bir yapı gösterir. Aslında bu saydam ve kristalize yapısı sayesinde de klasik mermer türlerine göre farklılığa sahiptir. Çünkü ışığı geçirme gibi bir özelliğe sahip olurken, dekorasyon ve mimari de çok farklı kullanımlar sağlar.

Çeşitleri incelendiğinde onyxler renkli yapıları ile birlikte birçok noktada kullanılacak farklı çeşitler sağlar. Mutlak bir şekilde doğal bir yapıya sahip olduğu için insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler oluşturduğu dahi söylenmektedir. Beyaz oniks evlerde ve işletmelerde ışıltılı bir mermer döşeme sağlamak için üstün özellikli bir taş olarak görülür. Bu bağlamda ürünün çeşitleri arasında ülkemizde veya yurt dışında üretilen sarı, altın rengi, gökyüzü mavisi, karışık renkli, bal rengi, yeşil, kahverengi ve turuncu gibi renkler yer almaktadır.

Renkliliği, ışık geçirgenliği bulunan yapısı ve düşük üretim özellikleri ile birlikte Beyaz oniks,  özenli bir şekilde seçilen yapılarda tasarım için tercih edilmektedir. Tamamen kendine has dekoratif bir yapı oluşturduğu için toplu kullanım alanlarında lobi gibi noktalarda da ışıklandırma ile birlikte estetik bir görüntü için kullanılır.

Beyaz oniks; konutlarda kullanım alanlarına bakıldığında özellikle bankoların kenar kaplamalarında ve dekoratif gibi alanlarda görülebilir. Beyaz oniks, otel işletmelerinde rezervasyon bankosu için veya lüks mağazalarda ürün tezgahları için kullanılmaktadır. Tarihte dini yapılarda ve saray yapılarında kullanıldığı dahi görülmüştür.

Daha küçük boyutlarda masa, sehpa, dekoratif eşyalar, heykeller ve kişilere özel takılar yapımı için onyx  kullanımına rastlanmıştır. Birçok farklı noktada kullanım özelliği bulunması ile birlikte bu mermer doğal taş yapısına sahip olduğu için doğru bir şekilde korunmalıdır. Bu bağlamda periyodik olarak doğal taş temizliği ve koruma, silim ve parlatma gibi hizmetler alınması sayesinde bakım sağlanabilir. Beyaz oniks, beyaz buzlu bir arka plana ve altın ve grilerin damarlarına sahip geniş varyasyonlara sahip güzel bir doğal taştır. Beyaz oniks, oniks levhalarda ve oniks bloklarda mevcuttur. Tüm onikslerde doğal olarak oluşan çatlaklar ve çatlaklar vardır. Traverten ve mermer gibi diğer doğal taşlara göre kırılgan bir taştır. Sağlıklı bir taş olduğu için beyaz oniks üretimi çok zor değildir; genellikle, çapraz kesim ve arka ışıkla kullanılır.

Saflığın, doğallığın ve ahengin rengidir, beyaz. Bir de maharetli ellerde şekillenmiş, yüzyıllar öncesinden gelen tarihi süreç içerisinde, hayatın bir parçası olmuş mermer oniks taşı ile buluşunca, seyrine doyum olmayan bir tablo gibi çıkar karşımıza. Damar yapısı, büyük bir ressamın özenerek çizdiği bir sanat eseri olur. Beyaz oniks, kullanıldığı alanlarda oluşturduğu ferahlık, ışıklı onyx çeşitlerindeki zarafet ile tüm gözleri üzerinde topluyor. Beyaz oniks taşı ocağından çıkarıldıktan sonra, uygulama anındaki son haline kadar titizliğinde özenle hazırlanarak firmamız tarafından beğeninize sunulur. Sağlığa faydalarının en başında odaklanma sorunu olan kişilere faydalıdır. Stres ve duygu yoğunluğu yaşayan kişilerde ferahlatıcı etkisi kanıtlanmıştır. Negatif enerjilere karşı kalkan görevi görür. Uykusuzluk çeken kişilerde sorunu ortadan kaldırır.

Light Dersert Rose; masa, tezgah, TV ünitesi, süs eşyaları, sütunlar beyaz onyx ışıklı pano ve duvar kaplama ürünleri, zemin, sütun, kolon, cami iç duvar döşemeleri, oniks mermer resepsiyon, onyx mermer mutfak tezgahlarında sıklıkla tercih edilen bir üründür.

Light Dersert Rose oniks dekoratif amaçlı olarak iç mekanda kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni ışık geçirgenliğine sahip oluşu ve sınırlı üretimidir. Özellikle de ışık geçirgenlik özelliği ön planda tutularak, toplu kullanım alanlarının lobby, fuaye gibi göz önündeki mahallerinde tercih edilir.

Light Dersert Rose oniks, otel lobilerinde resepsiyon masaları ön kaplaması, resepsiyon arka duvar kaplaması, kolon kaplaması; ya da eğlence mekanlarının bar tezgahı ve kolon kaplamalarında sıklıkla görülmektedir. Light Dersert Rose, iç mekan kullanım alanlarında ayrıca lavabolarda da kullanımı yaygınlaştırılmış olup, masa ve sehpa imalatları da kullanıldığı alanlara şıklık katmaktadır. Renkli yapıları itibari ile bu onyx mermerler dekoratif obje olarak da son kullanıcının beğenisine sunulmaktadır. Özellikle Afyon ve Kapadokya Bölgesinde üretimim çok yaygın olup, biblo, vazo, takı, isimlik, mumluk ve hatta satranç takımı olarak dahi üretimi söz konusudur. Light Dersert Rose oniks, oniks mermeri genellikle iç mekanlarda dekoratif amaçlı olarak kullanılmaktadır. Light Dersert Rose, genellikle lüks mekanların giriş bölümlerinde, göze çarpan yerlerinde ışıklandırılarak uygulanmaktadır. Ayrıca; Light Dersert Rose oniks, bar desk ön kaplama, bar desk üst kaplamalarında, resepsiyon masaları ön kaplamaları, eğlence mekanları, sütun kaplamaları, apartman girişlerinde uygulanmaktadır.

Light Dersert Rose, karo sıklıkla kullanılan veya döşeme ve duvar kaplama uygulamalarında kullanılmaktadır. Tezgah üstü, masa üstü şömine çevresi, banyo dolabı için de tercih edilmektedir.

Light Dersert Rose, doğal taş olduğunu bilir ve zengin görünümü ile çok güzel bir parlaklığa sahiptir. Light Dersert Rose, tezgah üstü ve ters eğik çizgiler dahil olmak üzere iç mekan uygulamaları için önerilir. Mimarlar ve iç mimarlar lüks otel ve konut projelerinde iç mekanlarda, banyolarda, mutfaklarda, oniks tezgahlarda ve duşlarda kullanarak beyaz oniks seçerler.

İngilizce literatürde Light Dersert Rose oniks ‘’ White Onyx, Light Dersert Rose Onyx, Salmon Onyx, Dark Dersert Rose Onyx’’ diye adlandırılır.